Nieuws

Bergers zijn nu nog sneller bij incidenten

Auto’s met pech of schade worden nergens zo snel van de ring gehaald als in Rotterdam. De aanrijtijd is tegenwoordig, dankzij patrouillerende bergers die tijdens de spits continu op de snelweg rondrijden, ruim de helft minder dan elders in het land. Hierdoor kunnen veel files worden voorkomen. Andere steden overwegen de Rotterdamse aanpak over te nemen.

Incidenten met auto’s of vrachtwagens op de ring zorgen vaak voor enorme files. Door de voertuigen zo snel mogelijk te bergen, kunnen die files worden voorkomen. Maar voordat de bergers ter plekke zijn, is het leed vaak al geschied. Landelijk is de gemiddelde aanrijtijd gemiddeld 14 minuten. Op de Rotterdamse ring, waar de file-ellende het grootst is, lag die tijd altijd al met 9,5 minuten al een stuk lager. ,,We hadden het best aardig voor elkaar, maar we wilden die aanrijtijd nog verder naar beneden hebben, omdat het effect groot is,” zegt directeur Marco Zeeman van Rijkswaterstaat.

Want met elke minuut dat een voertuig eerder wordt geborgen, voorkom je vier minuten file, heeft de Rotterdamse Verkeersonderneming berekend.  En dus werd besloten bergers continu op de ring te laten patrouilleren. Iets dat voorheen ook al gebeurde op delen van de Rotterdamse ring, maar waar vanwege bezuinigingen bij Rijkswaterstaat mee was gestopt.

Bemiddeling
Dankzij bemiddeling van de Verkeersonderneming, en een financiële bijdrage van het Havenbedrijf, konden de bergers weer gaan rijden. En nu op de hele ring. Rijkswaterstaat is nu bijna een jaar verder, en is super enthousiast. De gemiddelde aanrijtijd is nu met 50 procent teruggebracht tot 6,5 minuten.  ,,En daar zijn we trots op,” zegt Zeeman. ,,Op dit moment wordt 22 procent van de files in deze regio veroorzaakt door allerlei storingen en incidenten op de weg,. Wij weten een ding zeker: het terugbrengen van die aanrijtijd heeft direct invloed op die 22 procent.”

Het patrouilleren op de ring kost jaarlijks 350.000 euro. Het rijk betaalt de helft en het Havenbedrijf de rest. ,,Dat is ook kenmerkend voor deze regio, dat partijen echt bereid zijn om samen te werken. Daarom gaat het hier zo goed,” aldus Gerard Eijkelenboom van de Verkeersonderneming.

Zie artikel:
http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3980090/2015/04/25/Bergers-zijn-nu-nog-sneller-bij-incidenten.dhtml